KAPAT

PLC Nedir? Nerelerde Kullanılır?

PLC Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Açılımı ‘’Programlanabilir mantıksal denetleyici’’ olan PLC’ler, özellikle fabrikaların üretim bölümlerinde önemli görev üstlenirler. Çalışma verimini arttırıcı özelliği bulunan PLC’ler, kullanıcılarına birçok avantaj sunmaktadır. ILX Mühendislik olarak hazırladığımız bu haftaki blog yazımızda PLC’lerin ne olduğunu, çeşitlerini ve kullanım alanlarını anlatacağız. PLC’ler hakkında detaylı bilgi almak isteyenler için faydalı bir blog yazısı olmasını umar, iyi okumalar dileriz.

PLC Nedir?

PLC, fabrikaların üretim bölümlerinde ya da makinelerin kontrolü gibi işlemlerde kullanılan otomasyon cihazı çeşididir. Kendi aralarında farklı çeşitleri bulunan PLC’ler üretim verimini arttırıcı etki gösteren otomasyon cihazıdır. Kısa sürede daha çok ve daha kaliteli ürün üretme noktasında avantaj sağlayan bu otomasyon cihazı, otomasyon çağının vazgeçilmez ürünleri arasında yer almaktadır. Üretimde, yapılabilecek potansiyel hataların minimize edilmesine yardımcı olurlar.

PLC Sistemlerinin Yapısı Hakkında Bilgi

PLC sistemleri temel olarak 4 farklı aksamdan meydana gelmektedir. Yazımızın bu bölümünde PLC sistemlerinin yapısı hakkında bilgi vereceğiz.

1. Merkez İşlem Ünitesi
Merkez işlem ünitesi, PLC sistemlerinin beyni olarak nitelendirilebilir. Nitekim PLC sistemleri üzerinden yapılan tüm işlemler bu noktada meydana gelmektedir. İki farklı PLC ayrı mikro işlemciyi kullanabilir. Bununla birlikte işletim sistemleri farklı olduğundan dolayı, verdiği sonuçlar da birbirinden farklı olabilir.

2. Bellek Ünitesi
Bellek ünitesi, adından da tahmin edileceği üzere PLC programlarının hafızası işlevini üstlenirler. Her PLC’nin kendine has programları bulunmaktadır ve söz konusu programlar PLC’nin bellek ünitesinde saklanır. Burada saklanan veriler CPU’ya iletilir. Bellek ünitesinin hafızası tekrardan yazılıp silinebilme özelliğine sahiptir.

3. Giriş Ünitesi
PLC sistemlerine dışarıdan gelen analog ya da dijital sinyallerin algılandığı ünitelerdir.

4. Çıkış Ünitesi

PLC sistemlerindeki çıkış ünitesi, PLC’de hesaplanan çıkış noktalarına ilişkin lojik gerilim voltajını, kontrol edilen sistemdeki kontaktör, röle, selenoid gibi kumanda elemanlarını sürmeye uygun elektriksel işaretlere çeviren kısımdır.

PLC Genişleme Birimlerinin Avantajları

PLC’lerin ne olduğuna ve yapısına dair genel hatlarıyla bilgi vermemizin ardından, PLC’lerin avantajları ile ilgili detaylara da değinebiliriz. PLC’lerin kullanıcılarına sunduğu başlıca avantajları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Elektriksel gürültülere, sıcaklık farklarına ve mekanik darbelere karşı son derece dayanıklı olarak üretilmektedirler.
  • Üretimde yapılan hataları azaltır ve üretim verimini arttırırlar.
  • Üretimde hız, güvenlik, kullanım esnekliği, ürün kalitesi ve personel sayısı açısından avantajlar sunmaktadır.
  • PLC genişleme birimleri, sahip olduğu sayısal ya da analog giriş/çıkış modülleri sayesinde yapılan işlemlerin birçoğunu kontrol edebilmektedir.
  • PLC genişleme birimlerinde zamanlama, sayma, sıralama gibi işlemler yazılım aracılığıyla sağlanır. Bu yüzden sorunların çözümünü hızlı bir şekilde sağlayabilirler.
  • Uzun vadede de işletmeye faydalar vermektedir. Az arıza yaptığından dolayı, servis masraflarını minimize eder.
  • PLC genişleme birimleri, hem daha az yer kaplarlar hem de daha az kablo bağlantısına ihtiyaç duyarlar. Bu da kullanım kolaylığını arttırır.

    PLC Kullanım Amacı ve Alanları

    PLC sistemleri, endüstriyel alanlarda kullanılmak üzere geliştirilen otomasyon sistemleridir. Zamanlama, sayma, saklama, aritmetik işlem fonksiyonları gibi noktalarda kullanıcılarına kontrol imkânı sağlayan otomasyon cihazlarıdır. PLC sistemleri ortaya çıkan fiziksel olayları, değişimleri ve hareketleri ölçümleyerek tespit eder ve mantıksal işlemler neticesinde çıkan sonuçları sahaya yansıtır. Kontrol mühendisliğinde verimi arttırmak amacı ile kullanılırlar. Tüm bunlarla birlikte PLC’lerin kullanım alanları oldukça çeşitlidir. Birçok otomasyon sisteminde kullanılmaya elverişli otomasyon cihazlarıdır. PLC kullanım alanlarından başlıcalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

    • İmalat sanayi
    • Tarım
    • Enerji
    • Kimya sanayi
    • Havalandırma ve soğutma tesisleri
    • Otomotiv
    • Çimento sanayi
    • Tekstil sanayi
    • Asansör tesisleri
    • Aydınlatma sistemleri
    • Paketleme ve ambalajlama tesisleri


    PLC Fiyatları

    PLC sistemleri kendi arasında birçok çeşitlere ayrılmaktadır. PLC sistem çeşitlerinin özellikleri ile ürünün markasına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu yüzden PLC sistemlerinin fiyatları, üretici firmaya ve çeşidine bağlı olarak belli aralıklar dahilinde değişiklik göstermektedir. ILX Mühendislik olarak hazırladığımız blog yazısının sonuna gelmiş olduk. Yazı boyunca PLC sistemlerinin ne olduğuna, ne işe yaradığına ve diğer detaylarına dair bilgi vermeye çalıştık. Sizler için sunduğumuz PLC sistemlerinin çeşitlerine ilgili link üzerinden ulaşabilirsiniz. Sizin için uygun olduğunu düşündüğünüz PLC’lerin fiyat bilgisi için ise bizlere danışabilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Yazın

İLX Yerli
Fenac
Kinco
Siko